6/16/2013

Amerykańskie smaki: Awokado

   Życie w USA nieustannie zapewnia moim kubkom smakowym nie lada atrakcje. Niektóre bardzo przyjemnie, inne mniej, ale wszystkie z pewnością bardzo interesujące. Do jednych smaków przyzwyczaiłam się bardzo szybko i pokochałam je jak własne-polskie, innym musiałam dać trochę czasu. Jednym z produktów, którym zdecydowanie musiałam dać więcej czasu, jest awokado. Ok, wiem, awokado dostępne jest również w Polsce, ale zdecydowanie nie jest tak popularne jak tutaj.

   Samo awokado od początku wydawało mi się za bardzo maślane i mdłe, żebym mogła je polubić. Jak się jednak okazało, kiedy potraktuje się ten owoc jako dodatek do innych potraw, może on wiele zyskać na wartości :) Bardzo popularne są tutaj np. kanapki z wędliną i awokado, do tego można dodać jeszcze cokolwiek innego.
 







    Ciekawą wariacją awokado jest guacamole, czyli rodzaj gęstego sosu na bazie awokado z dodatkiem, w podstawowej wersji, soku z limonki i soli. Świetnie sprawdza się on jako dip to chipsów kukurydzianych, ale także jako dodatek do innych potraw, np. hamburgerów. Uważam, że Amerykanie mają lekkiego bzika na punkcie guacamole i potrafią je dodać praktycznie do wszystkiego.









    Jest jedna potrawa, która całkowicie zmieniła moje podejście do awokado, tzn. spojrzałam na nie łaskawszym wzrokiem ;) Po raz pierwszy zaserwowała mi ją Ania (którą nota bene poznałam dzięki blogowi), a ona z kolei przepis poznała podczas wizyty u swojej koleżanki w Miami. Dziś tym prostym przepisem na przepyszną sałatkę chciałabym podzielić się z Wami- poczujcie trochę Florydy na swoich talerzach! :)

Sałatka z awokado i koprem włoskim

Potrzebne będą:
* 3-4 dojrzałe owoce awokado (muszą być ciemne i miękkie)
* 2 kopry włoskie
* 1 cytryna
* czerwona cebula ( ilość wg uznania, ale na te proporcje proponuję nie więcej niż pół dużej sztuki)
* oliwa z oliwek
* pieprz

Kilka wskazówek od Ani dotyczących obierania awokado:
 1. Należy naciąć owoc wokół, docierając nożem do pestki
 2. Następnie należy przekręcić połówki owocu, aby go otworzyć
 3. Wbić nóż mocno w pestkę i przekęcić, aby się jej pozbyć
 4. Wydrążyć owoc łyżeczką albo obrać ze skórki



Jak przygotować sałatkę?

Z kopru włoskiego obciąć pędy. Bulwę opłukać i drobno pokroić albo zetrzeć na tarce z podłużnymi oczkami.
Awokado wydrążyć i lekko posiekać.
Cebulę pokroić drobno. Wszystko zmieszać.
Dodać sok z cytryny, trochę oliwy i pieprzu do smaku.

I to wszystko!

Sałatka jest naprawdę przepyszna. Ja podałam ją podczas grilla, ale myślę, że pasuje także do tradycyjnego mięsnego obiadu.

(zapomniałam zrobić zdjęcie przed podaniem sałatki, więc już nie wygląda aż tak ładnie:P)


A jaki jest Wasz stosunek do awokado? I jak smakuje sałatka? :)

11 komentarzy:

  1. Ja jak pierwszy raz spróbowałam awokado, to pomyślałam że tak to chyba musi smakować pasta do butów ;-D Za drugim podejściem, które nastąpiło dopiero po kilku latach, posmakowało mi nawet bardzo i teraz mogę je jeść nawet samo :-)
    Już zapisałam przepis na sałatkę, na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam awocado.Salatke napewno zrobie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Warto dodać ze jest kilka rożnych odmian avocado i różnią sie one dość diametralnie smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kilka razy próbowałam avocado w różnych potrawach, ale w takiej sałatce jeszcze nie, więc czas zabierać się do pracy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko zależy od gustów, ale przyznam szczerze, że wygląda smakowicie :-)
    Pozdrawiam Paweł
    http://twojwybortwojaprzyszlosc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja tez uwielbiam awokado, najczęściej na kanapce z ciemnego pieczywa rozsmarowane i z plasterkami pomidora, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też lubię avocado i sałątka wygląda zachęcająco - ciekawe połączenie kopru z avokado.

    OdpowiedzUsuń
  8. ja sie zajadalam avocado z salatka z tunczyka w srodku (w miejscu po pestce). Tunczyka z puszki mieszam z drobno posiekana cebulka, sokiem z cytryny albo musztarda i odrobina majonezu. Taka paste/salatke wkladam w miejsce wyjetej pestki i wcinam biorac kawalek salatki z kawalkiem avocado. Mniam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hm, ciekawy pomysł! Już się zastanawiam, kiedy go wykorzystać :D

      Usuń
  9. moj maz lubi zamiast musztardy czy cytryny dodac kapary marynowane, tez dobre

    OdpowiedzUsuń
  10. Rzeczywiście w Ameryce awokado ma długa tradycję stosowania.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Pamiętnik Emigrantki , Blogger