Samo awokado od początku wydawało mi się za bardzo maślane i mdłe, żebym mogła je polubić. Jak się jednak okazało, kiedy potraktuje się ten owoc jako dodatek do innych potraw, może on wiele zyskać na wartości :) Bardzo popularne są tutaj np. kanapki z wędliną i awokado, do tego można dodać jeszcze cokolwiek innego.

Ciekawą wariacją awokado jest guacamole, czyli rodzaj gęstego sosu na bazie awokado z dodatkiem, w podstawowej wersji, soku z limonki i soli. Świetnie sprawdza się on jako dip to chipsów kukurydzianych, ale także jako dodatek do innych potraw, np. hamburgerów. Uważam, że Amerykanie mają lekkiego bzika na punkcie guacamole i potrafią je dodać praktycznie do wszystkiego.
Jest jedna potrawa, która całkowicie zmieniła moje podejście do awokado, tzn. spojrzałam na nie łaskawszym wzrokiem ;) Po raz pierwszy zaserwowała mi ją Ania (którą nota bene poznałam dzięki blogowi), a ona z kolei przepis poznała podczas wizyty u swojej koleżanki w Miami. Dziś tym prostym przepisem na przepyszną sałatkę chciałabym podzielić się z Wami- poczujcie trochę Florydy na swoich talerzach! :)
Sałatka z awokado i koprem włoskim
Potrzebne będą:
* 3-4 dojrzałe owoce awokado (muszą być ciemne i miękkie)
* 2 kopry włoskie
* 1 cytryna
* czerwona cebula ( ilość wg uznania, ale na te proporcje proponuję nie więcej niż pół dużej sztuki)
* oliwa z oliwek
* pieprz
Kilka wskazówek od Ani dotyczących obierania awokado:
1. Należy naciąć owoc wokół, docierając nożem do pestki
2. Następnie należy przekręcić połówki owocu, aby go otworzyć
3. Wbić nóż mocno w pestkę i przekęcić, aby się jej pozbyć
4. Wydrążyć owoc łyżeczką albo obrać ze skórki
Jak przygotować sałatkę?
Z kopru włoskiego obciąć pędy. Bulwę opłukać i drobno pokroić albo zetrzeć na tarce z podłużnymi oczkami.
Awokado wydrążyć i lekko posiekać.
Cebulę pokroić drobno. Wszystko zmieszać.
Dodać sok z cytryny, trochę oliwy i pieprzu do smaku.
I to wszystko!
Sałatka jest naprawdę przepyszna. Ja podałam ją podczas grilla, ale myślę, że pasuje także do tradycyjnego mięsnego obiadu.
![]() |
(zapomniałam zrobić zdjęcie przed podaniem sałatki, więc już nie wygląda aż tak ładnie:P) |
A jaki jest Wasz stosunek do awokado? I jak smakuje sałatka? :)
Ja jak pierwszy raz spróbowałam awokado, to pomyślałam że tak to chyba musi smakować pasta do butów ;-D Za drugim podejściem, które nastąpiło dopiero po kilku latach, posmakowało mi nawet bardzo i teraz mogę je jeść nawet samo :-)
OdpowiedzUsuńJuż zapisałam przepis na sałatkę, na pewno zrobię :)
Uwielbiam awocado.Salatke napewno zrobie:)
OdpowiedzUsuńWarto dodać ze jest kilka rożnych odmian avocado i różnią sie one dość diametralnie smakiem.
OdpowiedzUsuńKilka razy próbowałam avocado w różnych potrawach, ale w takiej sałatce jeszcze nie, więc czas zabierać się do pracy:)
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od gustów, ale przyznam szczerze, że wygląda smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Paweł
http://twojwybortwojaprzyszlosc.blogspot.com/
Ja tez uwielbiam awokado, najczęściej na kanapce z ciemnego pieczywa rozsmarowane i z plasterkami pomidora, pycha!
OdpowiedzUsuńJa też lubię avocado i sałątka wygląda zachęcająco - ciekawe połączenie kopru z avokado.
OdpowiedzUsuńja sie zajadalam avocado z salatka z tunczyka w srodku (w miejscu po pestce). Tunczyka z puszki mieszam z drobno posiekana cebulka, sokiem z cytryny albo musztarda i odrobina majonezu. Taka paste/salatke wkladam w miejsce wyjetej pestki i wcinam biorac kawalek salatki z kawalkiem avocado. Mniam.
OdpowiedzUsuńHm, ciekawy pomysł! Już się zastanawiam, kiedy go wykorzystać :D
Usuńmoj maz lubi zamiast musztardy czy cytryny dodac kapary marynowane, tez dobre
OdpowiedzUsuńRzeczywiście w Ameryce awokado ma długa tradycję stosowania.
OdpowiedzUsuń